Részlet a cukrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményeiből

  

AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
 
A szakképesítés azonosító száma: 34 811 01
 
Szakképesítés megnevezése: Cukrász
 
Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
 
 
EGYÉB ADATOK
 
A képzés megkezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség (8 oszt.)
 
Szakmai előképzettség: –
 
Előírt gyakorlat: –
 
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
 
 
 
PÁLYATÜKÖR
 
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
 
A B C
FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel
betölthető munkakör(ök)
 
 
5135
 
 
Cukrász
Fagylaltkészítő
Karamell cukrász
Lágyfagylaltos
Marcipánfigura készítő
Süteménykészítő
Tortakészítő
 
 
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
 
A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.
 
A szakképesítés rendelkező képes:
 
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
- cukorkészítményeket előállítni,
- bevonó anyagokat készíteni, felhasználni,
- cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni,
- uzsonnasüteményeket készíteni,
- kikészített süteményeket készíteni,
- fagylaltokat készíteni,
- bonbonokat készíteni,
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.
 
Kapcsolódó szakképesítések
 
A B C
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető szakképesítés-ráépülés
 
 
SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
 
A B
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert
szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
azonosító száma megnevezése
10045-12 Gazdálkodás
10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10046-12 Szakmai idegen nyelv
10043-12 Cukrászati termékkészítés
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
 
 
VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
 
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
 
Az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
 
A modulzáró vizsga vizsgatevékenység és az eredményesség feltétele:
 
A B C
A szakképesítés szakmai követelménymodulja
Azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
10045-12 Gazdálkodás írásbeli
10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem írásbeli
10046-12 Szakmai idegen nyelv szóbeli
10043-12 Cukrászati termékkészítés gyakorlati
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
 
írásbeli
 
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
 
A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
 
Gyakorlati vizsgatevékenység
 
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékkészítés
A vizsgafeladat ismertetése: Két féle napi készítmény (uzsonnasütemény vagy teasütemény és kikészített sütemény), egy féle különleges cukrászati termék (adagolt fagylaltkészítmény vagy bonbon) és egy díszmunka
(16 szeletes előzetesen betöltött tortára) készítése és tálalása, amelyet megelőzően munkatervet készít (a termékek elkészítését megelőzően, a vizsgaszervező által biztosított sablonba cukrászati félkész és késztermékek technológiai lépéseinek a párhuzamos készítési sorrendbe rendezése)
Az elkészített termék tálalását követően, egy a vizsgázó által kiválasztott termék idegen nyelvű technológiai bemutatása
 
A vizsgafeladat időtartama: 420 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70 %
 
 Központi írásbeli vizsgatevékenység
 
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati gazdasági és élelmiszerbiztonsági követelmények
A vizsgafeladat ismertetése: A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok)
A cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzői, élelmiszerbiztonsági követelményei és felhasználási lehetőségeik
 
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30 %
 
Szóbeli vizsgatevékenység
 
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
 
 
A hatályos, teljes szakmai és vizsgakövetelmények a www.nive.hu oldalon találhatók.



OKJ-s cukrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei, Cukrász képzés Budapesten, cukrász képzés Debrecenben, cukrász képzés Győrben, cukrász képzés Miskolcon, cukrász képzés Szegeden ...; cukrász tanfolyam Budapesten, cukrász tanfolyam Debrecenben, cukrász tanfolyam Győrben, cukrász tanfolyam Miskolcon, cukrász tanfolyam Szegeden ...; cukrász oktatás Budapesten, cukrász oktatás Debrecenben, cukrász oktatás Győrben, cukrász oktatás Miskolcon, cukrász oktatás Szegeden ...; Szombatonkénti oktatás; Havi részletfizetés; A külföldi munkavállalást segítő Europass bizonyítvány... 








Burkoló tanfolyam - képzés Sajtkészítés házilag tanfolyam - képzés Boncmester tanfolyam - képzés
Az építőiparban a Burkoló olyan mesterember, akinek a feladata épületek és épületrészek hidegburkolása. A képzés célja az, hogy tanfolyamot elvégzők legyenek képesek sajtot készíteni otthoni körülmények között is. A boncmester olyan szakember, aki országos intézetekben, kórházakban, valamint a szakma egyéb jogilag szabályozott működ&eacu