AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
A szakképesítés azonosító száma: 34 811 01
Szakképesítés megnevezése: Cukrász
Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
EGYÉB ADATOK
A képzés megkezdésének feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség (8 oszt.)
Szakmai előképzettség: –
Előírt gyakorlat: –
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
PÁLYATÜKÖR
A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
A |
B |
C |
FEOR száma |
FEOR megnevezése |
A szakképesítéssel
betölthető munkakör(ök) |
5135 |
Cukrász |
Fagylaltkészítő |
Karamell cukrász |
Lágyfagylaltos |
Marcipánfigura készítő |
Süteménykészítő |
Tortakészítő |
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.
A szakképesítés rendelkező képes:
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
- cukorkészítményeket előállítni,
- bevonó anyagokat készíteni, felhasználni,
- cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni,
- uzsonnasüteményeket készíteni,
- kikészített süteményeket készíteni,
- fagylaltokat készíteni,
- bonbonokat készíteni,
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.
Kapcsolódó szakképesítések
A |
B |
C |
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés-ráépülés |
azonosító száma |
megnevezése |
a kapcsolódás módja |
35 811 02 |
Vendéglátó-üzletvezető |
szakképesítés-ráépülés |
SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
A |
B |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert
szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti |
azonosító száma |
megnevezése |
10045-12 |
Gazdálkodás |
10044-12 |
Élelmiszer, fogyasztóvédelem |
10046-12 |
Szakmai idegen nyelv |
10043-12 |
Cukrászati termékkészítés |
11497-12 |
Foglalkoztatás I. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság |
VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
A modulzáró vizsga vizsgatevékenység és az eredményesség feltétele:
A |
B |
C |
A szakképesítés szakmai követelménymodulja |
Azonosító száma |
megnevezése |
a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
10045-12 |
Gazdálkodás |
írásbeli |
10044-12 |
Élelmiszer, fogyasztóvédelem |
írásbeli |
10046-12 |
Szakmai idegen nyelv |
szóbeli |
10043-12 |
Cukrászati termékkészítés |
gyakorlati |
11497-12 |
Foglalkoztatás I. |
írásbeli |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
írásbeli |
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság
|
írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékkészítés
A vizsgafeladat ismertetése: Két féle napi készítmény (uzsonnasütemény vagy teasütemény és kikészített sütemény), egy féle különleges cukrászati termék (adagolt fagylaltkészítmény vagy bonbon) és egy díszmunka
(16 szeletes előzetesen betöltött tortára) készítése és tálalása, amelyet megelőzően munkatervet készít (a termékek elkészítését megelőzően, a vizsgaszervező által biztosított sablonba cukrászati félkész és késztermékek technológiai lépéseinek a párhuzamos készítési sorrendbe rendezése)
Az elkészített termék tálalását követően, egy a vizsgázó által kiválasztott termék idegen nyelvű technológiai bemutatása
A vizsgafeladat időtartama: 420 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70 %
Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati gazdasági és élelmiszerbiztonsági követelmények
A vizsgafeladat ismertetése: A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok)
A cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzői, élelmiszerbiztonsági követelményei és felhasználási lehetőségeik
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30 %
Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
A hatályos, teljes szakmai és vizsgakövetelmények a www.nive.hu oldalon találhatók.
OKJ-s cukrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei, Cukrász képzés Budapesten, cukrász képzés Debrecenben, cukrász képzés Győrben, cukrász képzés Miskolcon, cukrász képzés Szegeden ...; cukrász tanfolyam Budapesten, cukrász tanfolyam Debrecenben, cukrász tanfolyam Győrben, cukrász tanfolyam Miskolcon, cukrász tanfolyam Szegeden ...; cukrász oktatás Budapesten, cukrász oktatás Debrecenben, cukrász oktatás Győrben, cukrász oktatás Miskolcon, cukrász oktatás Szegeden ...; Szombatonkénti oktatás; Havi részletfizetés; A külföldi munkavállalást segítő Europass bizonyítvány...